Rubrieken

doorbraak slider_3001

Doorbraken

Doorbraken

Zat een voornemen muurvast en was er geen beweging in te krijgen? Werd het bestaande met hand en tand verdedigd, zelfs tegen beter weten in? Kwam er plotsklaps een radicale ommezwaai door de druppel die de emmer deed overlopen? Bracht de samenloop van omstandigheden de lang bevochten doorbraak? Breng die dan hier te berde. De indrukwekkende momenten waarop de dijk brak en de muren naar beneden kwamen. De drastische koerswijziging waardoor een patstelling doorbroken werd. Vaak door een geloofssprong in het ongewisse.

vlamgevat_300

Ontvlammers

Ontvlammers

Wat maakte de tongen echt los en ging als een lopend vuurtje rond? Welke opmerkelijke uitspraken zette mensen in vuur en vlam? Waardoor ging menigeen het vuur uit de sloffen lopen? Welke legendarische woorden legde het vuur aan de schenen? En hoe ging een initiatief als een nachtkaarsje uit? Vertel hier de waargenomen oneliner, buzzwords, gevleugelde uitspraken en dooddoeners. De woorden en zinnen die lang blijven natrillen, doordat ze de gevoelige snaar vol treffen. Ze geven ontketenen bezieling, waardoor ze van mond op mond blijven gaan.

uitglijder_300

Uitglijers

Uitglijers

Ondanks of dankzij de leer op de snufferd gevallen? Met de neus tegen de deur gelopen in plaats van in de boter gevallen? Is er onverwachts een enorme spaak in het wiel gestoken? Liep de motor krakend vast door gehannes en geklungel? Schoot een goedbedoeld initiatief collectief in het verkeerde keelgat? Of vloog het uit de bocht door teveel gas en te weinig remmen? Dan zijn het typische voorbeelden van uitglijers. Dus heerlijk de plank misgeslagen of een gigantische blunder beleefd, teken het hier op. Want we willen weten wat wel en niet werkt. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee.

Handreikingen

Handreikingen

Zat iemand met de handen in het haar en bracht een eenvoudige suggestie het verlossende inzicht? Gaf een eenvoudige handreiking het stuur weer in handen? Leverde een kleine ingreep het broodnodige inzicht in wat te doen om uit een impasse te komen? Hielp een steuntje in de rug iemand weer op weg? Beschrijf hier de situaties waar mensen de weg kwijt waren en radeloos zochten naar richting. Meestal verkregen door een ontbrekend puzzelstukje dat voor de voeten voor het oprapen lag, zonder dat daar werd gekeken.

Gevaar vragen_300

Vragen

Vragen

Tijdens een gesprek een slimme vraag gehoord? Zo eentje waarvan gedacht wordt: ‘Tjee, had ik die maar gesteld?’ Was het een vraag naar de onbekende in plaats van de bekende weg? Misschien een raadsel dat verbijstering opriep en de hersenen deed kraken? Of een ontwrichtende vraag waar niemand antwoord op had? Stel die dan ook hier. Wezensvragen brengen aan het twijfelen en zetten aan tot het vinden van nieuwe antwoorden. Vragen die denkpatronen doorbreken met antwoorden die wereldbeelden transformeren. Soms zelfs antwoorden waar niemand om vraagt.

eyeopener_300

Eyeopener

Eyeopeners

Wel eens ervaren dat alle puzzelstukjes in elkaar vielen? Genoten van een heerlijke mentale verlichting? Plotseling het licht in de tunnel gezien? De sensatie meegemaakt van het eureka gevoel? Of deelgenoot geweest van de geboorte van een lumineus idee? Om deze en andere eyeopeners gaat het. Het onverwachte dat verbazing wekt en het baanbrekende inzicht. De inval van uhhh naar aha. Doorgaans briljant in zijn eenvoud, waardoor ze zo krachtig zijn.

Doorbreken taboes_300

Taboes

Taboes

Regelmatig getuige van verborgen agenda’s? Zwijgen de tongen tijdens besprekingen? Wordt er achter de schermen heel iets anders gezegd dan in het openbaar? Wordt het zwijgen gewoon opgelegd onder bedreiging? Is zelfs het onbespreekbare onbespreekbaar gemaakt? Maak het hier dan wel bespreekbaar. Leg het zwijgen af en maak van het hart niet langer een moordkuil. Geef geluid aan waar we steevast tegenaan lopen zonder het te durven aankaarten. Stap uit het comfort van het zwijgen de schijnwerpers in en ga de stilte voorbij.